تست افسردگی بک(BDI)

یکی از کلمات رایجی که این روزها به کار میرود، «افسردگی» است. طبق آماری که سازمان بهداشت جهانی ارائه داده است، بیش از 350 میلیون نفر در دنیا از افسردگی رنج میبرند. افسردگی را “سرماخوردگی روان” نیز تعریف کردهاند که گاهی کاملاً نامرئی است و فرد ظاهر افسرده ندارد. در این مقاله قصد داریم تا ابتدا تعریفی از افسردگی داشته باشیم و علائم آن را بدانیم و سپس یکی از تستهای معروفی که برای سنجش شدت افسردگی به کار میرود، معرفی کنیم.
تعریفی که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی(DSM-5) در موردد افسردگی ارائه شده است، به این شرح است:
«اختلال افسردگی شامل وجود غم، پوچی یا خلق تحریکپذیر، همراه با تغییرات جسمانی و شناختی است که به طور قابل ملاحظهای بر عملکرد و توانایی روزمره شخص اثرمنفی دارد. دوره اختلال افسردگی اساسی معمولاً با دورههای دوهفتهای شروع میشود که گاهی بیشتر نیز طول میکشد».
علائم افسردگی
برای تشخیص افسرده بودن یک فرد، باید به نکات زیر توجه داشته باشید و از زدن برچسب “افسرده” به یکدیگر خودداری کنید. این تشخیص با دریافت مصاحبه بالینی توسط روانشناس و مشاور انجام میشود. این علائم به شرح زیر است:
الف)
- خلق افسرده و پایین در تمام روز و هر روز و مشاهده دیگران از وضعیت روانی شخص که گویی هیچ انرژیای ندارد. به این نکته توجه کنید که افسردگی در کودکان و نوجوانان بسیار متفاوت است و ممکن است آنها با خشم و تحریکپذیری بالا واکشن نشان دهند.
- کاهش محسوس علاقه و علاقمندیهایی که قبلاً فرد از آنها لذت میبرد.
- کاهش یا افزایش محسوس وزن بدن و کاهش یا افزایش اشتها به طوری که 5 درصد از وزن بدن در ماه تغییر کند.
- بیخوابی یا پرخوابی تقریبا هرروز
- احساس گناه و بیارزشی بیش از حد
- سراسیمگی یا کندی در حرکت تقریبا هر روز
- خستگی یا فقدان انرژی، تقریباً هر روز
- کاهش توانایی در فکرکردن یا دودلی و تردید در تصمیمگیری، کاهش حافظه
- افکار مربوط به مرگ و اندیشهپردازی درباره خودکشی(تصمیم با برنامهریزی برای خودکشی یا بدون برنامهریزی).
ب) نشانههای ناراحتی و یا اختلال، روی عملکرد روزانه، شغلی، تحصیلی، خانوادگی و سایر زمینهها اختلال ایجاد کند.
ج) دراین دوره فرد بیماری خاص دیگری ندارد و یا سوگوار نیست.
د) با سایر اختلالات روانی مانند طیف اسکیزوفرنی توجیه نمیشود.
ه) دورههای شیدایی یا دوره نیمهشیدایی هرگز وجود نداشته باشد.
اینها نشانههای افسردگی هستند. وقتی شما به روانشناس مراجعه میکنید، علاوه بر چک کردن این نشانهها، برای سنجش شدت این افکار و حالتهای افسردگی، ممکن است از شما تست دریافت کند. یکی از این تستهای معروف، تست بک است که در ادامه آن را معرفی خواهیم کرد.
تست افسردگی بک

تست بک، توسط «آرون بک» تهیه شده است. آرون بک تنها شخصی است که انجمن روانشناسان آمریکا و نیز انجمن روانکاوان این کشور مورد تقدیر قرار گرفته است. علت اساسی که بک درباره افسردگی تحقیق خود را شروع کرد، این بود که مادر او با از دست دو کودک خردسالش، دچار حالتهای افسردگی شد و این یک جرقه بود تا بتواند درباره افسردگی، بیشتر صحبت کند. به تدریج درباره شناخت و ذهنیت مطالعه بیشتری کرد و امروزه کار بک به عنوان نظریه «شناخت درمانی» مشهور شده است در حال حاضر دختر او جودیت بک، مسیر پدر را ادامه میدهد و رئیس مرکز تحقیقات شناختی بک است. تست افسردگی بک، 21 سوال دارد که یکی از رایجترین تستها در مراکز مشاوره میباشد. در نسخه فعلی که از این تست وجود دارد، برای افراد 13 سال به بالا طراحی شده است. در تست افسردگی بک از مراجع خواسته میشود تا احساس و خلق و خوی دوهفته اخیر خود را درنظر بگیرد و به سوالات پاسخ دهد. پس از اینکه تمام 21 سوال را پاسخ دادید، روانشناس شما امتیاز هر پاسخ را باهم جمع میکند. به درجه امتیاز بندی زیر توجه کنید:
درجه افسردگی نمره
عدم افسردگی 0-9
افسردگی خفیف 10-20
افسردگی متوسط 21-30
افسردگی شدید 31-40
افسردگی بسیار شدید 41-63
این نمرهها در واقع شدت افسردگی شما را مشخص خواهد کرد و بر مبنای میزان شدت آن، تلاش روانشناسان کاهش نشانههای مرتبط با این اختلال خواهد بود. اگر با انجام تست آنلاین افسردگی بک، متوجه شدید که درجه افسردگی شما متوسط و بالاتر از آن است، حتماً به روانشناس مراجعه کنید.
سوال مهمی که ممکن است برای شما بوجود بیاید این است که چرا افسرده میشویم؟ افسردگی به دلایل متفاوتی بوجود میآید:
- مشکلاتی در تغییرات شیمیایی مغز: وقتی فعالیتهای هورمونها و انتقالدهندههای عصبی بهم بریزد، خطر ابتلا به افسردگی افزایش پیدا میکند.
- سابقه افسردگی در خانواده و ژنتیک: افرادی که در خانواده سابقه وجود افسردگی را داشته باشند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به اختلال افسردگی خواهند بود.
- آسیبهای دوران کودکی: زمانی که اتفاقات پر از خطر، ریسک، نبودن والدین، طلاق، تجاوز، نبودن امنیت و اتفاقاتی از این قبیل، در دوره کودکی برای کسی اتفاق بیفتد، احتمال وجود افسردگی بسیار بیشتر خواهد بود.
- دلایل دیگر مانند داشتن مشکلات جسمی و بیماریها نیز میتواند روی ابتلا به افسردگی اثرگذار باشد.
اختلال افسردگی انواع متفاوتی دارد که کار تشخیص نوع آن، برعهده روانشناس است. او از طریق پرسش و دریافت تست بک میتواند این اختلال را تشخیص دهد. متاسفانه بسیاری از افرادی که این اختلال را جدی نمیگیرند، دچار مشکلات فراوانی خواهد شد. برای مثال خیر خودکشی برخی از هنرمندان در سراسر دنیا، تعجب شدیدی را برانگیخت. افسردگی همیشه خود را با علائم مشهوری که اشاره کردیم، نشان نخواهد داد. بسیاری از افرادی که با خودکشی ناگهانی از دنیا رفتند، در ظاهر افرادی بسیار شاد و شوخطبع بودند، اما مشخص شد که اغلب آنها از افسردگی اساسی رنج میبردند.
این اختلال بقدری فراگیر شده است که در سال 2016، سازمان بهداشت جهانی، شعاری تحت عنوان«افسردگی، بیا حرف بزنیم» را به راه انداخت تا بتواند هشداری جدی برای همگی باشد. افسردگی همه سنین را دربرمیگیرد و نمیتوانیم تصور کنیم که کودک و نوجوان افسرده نخواهند شد. کودکانی که خشم آنها غیرقابل کنترل و نامتناسب با موقعیت است، معمولآً تشخیص احتمالی افسردگی را دریافت میکنند. در حال حاضر دومین علت مرگ و میر افراد 15 تا 29 ساله خودکشی ناشی از افسردگی است. اما خبر خوب این است که افسردگی قابل درمان است. به چندنمونه از راههای درمانی این اختلال توجه کنید:
- درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد(ACT)
- فعالسازی رفتاری برای افسردگی
- رفتاردرمانی شناختی
- درمانهای شناختی
- درمانهای هیجان مدار(EFT)
- درمانهای بینفردی
- درمانهای حل مساله
- درمانهای عقلانی، منطقی، هیجانی
- درمانهای ذهن آگاهی(Mindfulness)
- درمانهای دارویی
این نکته حائز اهمیت است که درمانهای معرفی شده باید با توجه به شرایط، پیشینه مراجع و گزارشهای ارائه شده از طرف خود و یا اطرافیانش، انتخاب و اجرا شوند. داروهای ضدافسردگی نیز باید زیرنظر روانپزشک تجویز شوند. متاسفانه مصرف بیرویه و بدون نسخه باعث شده است که عوارض جانبی و بیماریهای دیگری نیز بوجود بیایند که گاهی غیرقابل جبران هستند.
آرون بک درباره افسردگی این است که افراد افسرده دارای سه دیدگاه بسیار مخرب