تست دیسک

یکی از آزمونهای رفتارشناسی که برای پیدا کردن شغلی بهتر و خودشناسی از آن استفاده میشود، تست دیسک است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با این تست آشنا کنیم.
اشخاصی که تست رفتارشناسی و شخصیتشناسی را طراحی میکنند، معمولاً برای اینکه رفتارهای انسانها را راحتتر تفسیر کنند و آگاهی بیشتری به ما بدهند، رفتارها را تقسیمبندی میکنند. مدل تست دیسک به ویلیام مارستون و سال 1920 برمیگردد. او نیز مانند تمامی طراحان دیگر تست، رفتارهای انسانها را به 4 دسته کلی تقسیم کرده است و این ویژگیهای رفتاری با 4 سر واژه DISC معرفی شده است.
سبکهای رفتاری در تست DISC

- سبک رفتاری D Dominance شخص مسلط، فعال و وظیفهگرا
- سبک رفتاری I Influence شخص فعال، اثرگذار و مردمگرا
- سبک رفتاری Steadiness S شخص باثبات و مردمگرا
- سبک رفتاری C Conscientious شخص منفعل و وظیفهگرا
همانطور که در شکل بالا میبینید، هرکدام از ویژگیهایی رفتاری معرفی شده در تست، به 4 بخش تقسیم شده است. در ادامه هرکدام از این بخشهای رفتاری را معرفی میکنیم:
سبک رفتاری D شخص مسلط، فعال و وظیفهگرا
افرادی که تیپ رفتاری D در آنها مسلط است، به راحتی وارد کارهایی میشوند که سرشار از چالش باشد و ریسکهای زیادی داشته باشد. این افراد برونگرا هستند، بسیار مصمم و قوی هستند و اعتماد به نفس مناسبی در انجام کارها دارند. گاهی به دلیل ورود به کارهای پرچالش و پر از ریسک، دچار بی اعتمادی میشوند و این مساله برای آنها محدودیت ایجاد خواهد کرد. یکی از ترسهایی که این افراد دارند این است که نکند دیگران از او سوءاستفاده کنند، بنابراین احتیاط میکنند که سریع به دیگران اطمینان نکنند. اهل رقابت هستند و معمولاً تلاش میکنند همیشه مثل ستارهای در مجلس بدرخشند. بحث و گفتگو را دوست دارند و تلاش میکنند تا نظرات دیگران روی آنها اثری نگذارد. افراد تیپ D از طریق بردن یک مسابقه، رقابت و یا گفتگو احساس دریافت انرژی دارند. اگر برای آنها یک زمان مشخص برای انجام کار درنظر بگیرید و تحت فشار باشند، لذت بیشتری از کار میبرند. این افراد دوست دارند دربرابر کار سختی که انجام میدهند، پاداش بگیرند، همچنین به هیچ عنوان دوست ندارند که زیردست کسی باشند و مستقل بودن را یک ارزش میدانند.
این افراد نمیتوانند به نیازهای دیگران سریعاً پاسخ بدهند و همدلی کردن برایشان کار دشواری است. بنابراین نباید در شغلهایی که نیاز به ایثار و دلسوزی دارد، مانند پرستاری، وارد شوند. هوش هیجانی برای ارتباط با انسانها در این افراد کمرنگ است. در واقع دوست ندارند وقتشان را صرف صحبت با دیگران و کشف مشکلات آنها کنند. پس روانشناسان خوبی نیز نخواهند شد.
بهتر است در ارتباطگیری با این افراد، تلاش کنید تا شنونده بهتری باشید، چون خودشان اینگونه نیستند و دوست دارند گوینده باشند. با این افراد از هیجان، ریسک، چالش، مسابقه صحبت کنید تا آنها بتوانند راحتتر با شما صحبت کنند. وقتی وارد رقابت با آنها میشوید، مراقب باشید! چرا که آنها بردن در یک رقابت را به رابطه دوستی ترجیح میدهند. شما با خیال راحت میتوانید به او کار پرچالشی را بسپارید و او به راحتی آن را انجام میدهند. اما در کارتیمی به دلیل عدم اطمینان و احساس نیاز به قدرت، نمیتوانند خوب عمل کنند و دوست دارند همیشه حرف حرف خودشان باشد.
اهداف تیپ D معمولا روشن و واضح است و به همین دلیل هنگامی که وارد ازدواج و یا رابطه عاطفی میشوند از این حیث این اطمینان را به طرف مقابل میدهند که یکسال آینده چه وضعیتی خواهند داشت.
در بخش شغلی نیز این اطمینان را به مافوق خود میدهند که در وقت مقرر کاری که به او سپردید را تحویل میدهد، اما از مدیر خود میخواهند که به تنهایی این کار را انجام دهند.. البته معمولاً افراد تیپ D کمتر از دیگران کارمند کسی میشوند و در تلاش هستند تا با مستقل بودن و آزادی، شغلی برای خودشان داشته بانشد.
سبک رفتاری I شخص فعال و مردمگرا
افرادی که تیپ و سبک رفتاری i بر آنها غالب است، دقیقا برعکس تیپ D اهل اعتماد کردن و اشخاصی گرم و صمیمی هستند. این افراد برای آزادی بیان ارزش قائل هستند و میترسند که دیگران آنها را نادیده بگیرند و به نظراتشان اهمیتی ندهند. آنها علاقمند هستند که وارد کارهای گروهی شوند، عاشق همدلی کردن با دیگران هستند و دوست دارند با افراد جدید آشنا شوند. معمولاً این افراد اگر مدیر شوند، کارمندها عاشق آنها میشوند چراکه همیشه همدل هستند؛ اما همین مساله باعث میشود دیگران از آنها سوءاستفاده کنند.
آنها دیگران را تشویق میکنند تا درباره احساساتشان صحبت کنند، هوش هیجانی بسیار بالایی دارند و علاقه دارند که بدانند دیگران چه احساسی دارند. از اینکه کاری را مستقل انجام دهند و بعد به گروه اعلام کنند، اصلاً حس خوبی نمیگیرند. برای مدت زمان طولانی نمیتوانند روی کاری متمرکز باشند و ترجیح میدهند درباره مسیر کار و یا رابطه عاطفیشان با دیگران صحبت کنند. برای ارتباط با افراد این تیپ، تلاش کنید که با آنها وارد بحث نشوید، چرا که او برخلاف تیپD اصلاً از بحث کردن لذت نمیبرد. روی نکات مثبت او متمرکز شوید و از اینکه تا این حد همدل و مهربان هست، تقدیر کنید.چون این افراد از اقدامات کوچک لذت میبرند و دوست دارند قدم به قدم ذوق خود را ابراز کنند، آنها را همراهی کنید تا بتوانند احساسات خودشان را بروز دهند. معمولاً این افراد به دلیل خونگرم بودن و مهربان بودنشان، ایثارهای زیادی دارند و در شغلها و حرفههای یاورانه بهتر عمل میکنند.
سبک رفتاری S شخص منفعل و مردمگرا
خدمتگذارترین تیپ در این تیپهای چهارگانه، تیپS است. این افراد از اینکه به دیگران کمک کنند و اولویتشان دیگران باشند، لذت میبرند. افراد آرام، صبور، قابل پیشبینی هستند. تلاش میکنند تا به دیگران امنیت و احترام فراوانی بدهند و همدل هستند. علاقه ندارند که در محیط کاری دائماً در حالت تغییر باشند و از کارهای پرریسک و چالش خوششان نمیآید. معمولاً به طرف مقابل در رابطه عاطفی فشار میآورند که همه چیز مشخص شده باشد و از انجام کاری که در آن ابهام وجود داشته باشد، خوشش نمیآید. معمولاً دوست ندارند که در مرکز توجه باشند و همیشه در پشت صحنه حس بهتری دارند. برخلاف تیپ D از بحث کردن اصلاً لذت نمیبرند و مقابله کردن با دیگران نیز آنها را دچار عصبانیت و اضطراب میکند. پیش بردن چند کار همزمان آنها را کلافه میکند. این تیپ مثل تیپ D ارتباطات یکطرفه را ترجیح میدهند اما برعکس آنها، شنونده بهتری هستند تا گوینده بهتری باشند. اطرافیان باید به آنها کمک کنند تا بتوانند احساسات خود را بیان کنند چون معمولاً در هنگام ناراحت شدن، سکوت میکنند.
سبک رفتاری C شخص منفعل و وظیفهگرا
اگر دوست دارید با شخصی در ارتباط باشید که حریم خصوصی خودش را رعایت کند و فردی واقعبین باشد نه احساساتی، بهترین تیپ برای شما، تیپ C است! او دوست ندارد که کسی از او انتقاد کند و از این نقدشدن میترسد. او فردی دقیق، محتاط و منظم است و برای یک مدیرسختگیر، بهترین کارمند است. او در محیط کار برخوردی جدی دارد و کمی برای ارتباط گرفتن با دیگران دچار بیاعتمادی میشود. فردی با تیپc ترجیح میدهد به صورت تنهایی روی یک پروژه کار کند(مانند تیپ D) اما برعکس تیپD به دلیل وجود هیجان نیست که انفرادی کار کردن را دوست دارد، بلکه حریم خصوصیاش برایش اهمیت بسیار زیادی دارد. او نمیتواند سریع تصمیم بگیرد و معمولاً برای تصمیمگرفتن خیلی کند است. دوست ندارد بداند در سر دیگران چه میگذرد و وقت خود را برای این کار صرف نخواهد کرد. بنابراین بهتر است با او درد و دل نکنید. این فرد معمولاً در دنیای سیاست و اقتصاد فرد موفقی میشود، به شرط اینکه در بند حضور در یک گروه نباشد. تلاش کنید که روی اطلاعات و جزئیات تمرکز کنید و از روی احساسات با او صحبت نکنید. ترجیح میدهد تا نظر مخالف خود را به راحتی ابراز نکند و از ابزارهای مکتوب استفاده میکنند. خیالپردازیهای قویای ندارند و بهتر است در شغلهای خلاقانه و گرافیکی وارد نشوند.
تعداد ترکیب از تیپهای چهارگانه تست دیسک، 40 ترکیب مختلف است:
D I S C
DI IS SC CD
DS IC SD CI
DC ID SI CS
DIS ISC SCD CDS
DIC ISD SCI CDI
DSC ICD SDI CIS
DSI ICS SDC CID
DCS IDS SIC CSI
DCI IDC SID CSD
هرکدام از این الگوهای ترکیبی، ویژگیهای خاصی دارند که باعث میشوند وقتی شما تست آنلاین دیسک را انجام دهید، شناخت بیشتری از خودتان پیدا کنید. این تست شامل 48 سوال 4 گزینهای است که حدودا 20 دقیقه از شما زمان میگیرد تا به سوالات آن پاسخ دهید.
آیا نتیجه این تست معتبر است؟
مسالهای که در تستهای روانشناسی وجود دارد این است که این تستها باید بتوانند از نظر آماری، روایی و پایایی داشته باشند. منظور از روایی این است که سوالات تست همان چیزی را بسنجد که تست برای آن طراحی شده است. پایایی نیز یعنی نتیجه تست باثبات بماند. بنابراین باید در نتیجه تست دقت کنید که به چه دلیل این تست را انجام دادهاید و حتماً توسط روانشناس و یا روانسنج این تست تحلیل و تفسیر شود.