تست مهرطلبی و مهرجویی (آیا من مهرطلبم؟)

یکی از تیپهای شخصیتی که میتواند تبدیل به اختلال شود، افراد مهرطلب هستند. در این مقاله میخواهیم شما را با ویژگیهای مهرطلبی آشنا کنیم و تستهایی که برای تشخیص این مساله به کار میرود را معرفی میکنیم.
فرد مهرطلب کیست؟
مهمترین ویژگی فرد مهرطلب، دریافت و کسب محبت از دیگران است، به نحوی که حاضر است هرکاری انجام دهد تا طرد نشود. این افراد لبریز از حس شرم هستند و میترسند که نکند دیگران آنها را نخواهند و طردشان کنند. فرد مهرطلب مراقبتی از خودش نمیکند و تلاش میکند به وسیله مراقبت از دیگران، آنها را به خودشان وابسته نگه دارند. با گدایی محبت از دیگران، به آنها باج میدهند. افراد مهرطلب همیشه یک خشم نهفته دارند خصوصاً زمانی که متوجه شوند که سرشان کلاه رفته است و دیگران از آنها استفاده کردهاند. متاسفانه مهرطلبها همیشه دوست دارند که دیگران از روی رفتار و حرکاتشان، حدس بزنند که چه اتفاقاتی برایشان افتاده است. وقتی دیگران نتوانند که احساسات را حدس بزنند، به شدت خشمگین شده و خدمات خود را قطع میکنند. نوعی طلبکاری در آنها هست که همیشه میگویند چون به دیگران خدمت میکنم، آنها حق ندارند مرا رها کنند.
یک پدر یا مادر مهرطلب هیچگاه از میزان والد بودن خودشان احساس رضایت ندارند. آنقدر به فرزند خودشان سرویس میدهند که باعث شود به خودشان آسیب وارد کنند، در نتیجه فرزندشان هیچگاه فردیت نخواهند داشت و نمیتوانند به صورت مستقل برای خود و زندگیشان تصمیم بگیرند. پس مهرطلبها در واقع دیگران را به محبت خود وابسته میکنند و این نوعی آزار است.
باورهای مخربی در ذهن افراد مهرطلب هست که تعدادی از آنها را در ادامه آوردیم:
- افراد مهرطلب به این باور دارند که به دلیل محبتی که به دیگران میکنند، همه باید آنها را دوست داشته باشند.
- همه انسانها باید به خاطر محبتی که عرضه میکنند، از او تشکر کنند.
- خود را مسئول شاد کردن دیگران میدانند تا بدین وسیله از آنها حمایت بگیرند.
- آنها قدرت نه گفتن را ندارند، چرا که باور دارند این نه گفتن منجر به ناراحتی دیگران و در نتیجه رهاشدن و طرد شدن میشود.
- دیگران را منبعی برای حمایت از خود میدانند، به همین دلیل طاقت ندارند دیگران از آنها انتقاد کنند.
- خود را لایق محبت نمیدانند و حس میکنند همیشه ناکافی و بد هستند.
مهرطلبی یا مهربانی؟

مهرطلبی و مهربانی را نباید باهم اشتباه بگیریم. افرادی که واقعاً مهربان هستند، به استقلال دیگران و خودشان احترام میگذارند. آنها اصراری برای خدمت کردن به دیگران ندارند، اما جایی که به مهر آنها احتیاج باشد، آنها مهربانی میکنند. افراد مهربان ترس از رهاشدن و طرد شدن ندارند اما شاخص اصلی در افراد مهرطلب، ترس از رهاشدن است. افراد مهربان در عین حال که به دیگران محبت میکنند، میتوانند در برابر خواستههای اشتباه نه بگویند و افرادی جراتمند نیز هستند.
مشکلات مهرطلبها از کجا نشأت میگیرد؟
مهرطلبی ریشههای گستردهای دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- رشد در خانوادههایی که به فرد امنیت لازم را ندادند و باعث شدند که فرد دلبستگی ناایمنی را تجربه کند و دائماً احساس کند که دیگران او را تنها میگذارند.
- رشد در خانوادههایی که فرزندان خود را با قید و شرط دوست داشتند. در این خانوادهها فرد باید حتماً اقدامی انجام دهد تا بتواند مورد توجه و محبت قرار گیرد. برای مثال:” اگر درستو خوب بخونی، بچه خوبی هستی” یا ” اگر با خواهرت دعوا کنی، من دیگه مادرت نیستم و تو رو دوست ندارم”.
- خانوادههایی که والدین مهرطلب داشتند. در این خانوادهها نیز فرزندان الگوهای رفتار اشتباهی از والدین دریافت میکنند و یاد گرفتند که به این صورت از دیگران طلب محبت کنند.
- اضطراب شدید ناشی از ترس از تنهایی. ترس از اینکه دیگران مرا تنها میگذارند. حال این افراد یا تجربه واقعی از تنها ماندن را داشتهاند یا اینکه همیشه این تهدید در اطرافشان بوده است. این اضطراب باعث میشود به دیگران باج بدهند تا او را تنها نگذارند. در این حالت فرد اصلاً نیازهای خودش را نمیبیند و دیگران و نیازهایشان اولویت بالاتری دارند.
- در ازدواج، اگر متوجه شوید که طرف مقابلتان یک فرد مهرطلب است، چه باید بکنید؟
- به او باج ندهید. همانطور که اشاره کردیم، فرد مهرطلب از ترس اینکه نکند طرد شود، به شما بیش از حد و افراطی، محبت میکند و خدمات ارائه میدهد. بواسطه این محبتی که به شما میکند از شما انتظار تشکر، توجه و محبت بیش از حد دارد. بنابراین شما نباید به او باج بدهید. هر زمان بیش از حد محبت میکند، باید به او تذکر بدهید که نیازی به این کار ندارید.
- با او همدل باشید ولی وابستهاش نکنید. به دلیل ترس از تنهایی که در او وجود دارد، اگر شما شروع به همدلی بیش از حد کنید، او به شما وابسته میشود و از شما توقع دارد تا همیشه در دسترس باشید.
- جراتمندی را تمرین کنید. در برابر خواستههای غیرمعمول همسرتان باید تلاش کنید که قاطعانه نه بگویید. برای اینکه ترس از طردشدگی او شدت پیدا نکند، تلاش کنید که علت این نه گفتن را برای او شرح دهید.
- فرق مهربانی و مهرطلبی را بدانید و برای او نیز توضیح دهید. شما باید بتوانید از استقلال خودتان دفاع کنید. هرزمانی که همسرتان شروع به فرافکنی کرد و گفت شما قدر مهربانی او را نمیدانید، حرفهایش را بشنوید و سپس از خودتان دفاع کنید.
- به نظرات او دقت و توجه کنید. اگر همسر شما از جمع کنارهگیری میکند، نظراتش را نمیگوید و از شما میخواهد که تمامی نظرات را عنوان کنید و تصمیم بگیرید، حتماً مداخله کنید و از او نظراتش را بپرسید، به او اطمینان دهید که اگر نظر خودش را داشته باشد، قرار نیست شما او را ترک کنید.
- از او انتقاد مستقیم نکنید. تلاش کنید که به جای نقد مستقیم، ابتدا خوبیهای او را بگوئید و رفتارهایی که باعث شده است به شما صدمه وارد کند را شرح کنید. فقط به او اطمینان بدهید که این نقد به معنی بد بودن او نیست و قرار نیست کل شخصیتش را زیر سوال ببرید.
- ویژگیهای مثبت او را یادآوری کنید. همسر مهرطلب شما تصور میکند که هیچ ویژگی مثبتی ندارد و به همین دلیل دیگران بالاخره یک روز او را رها میکنند. این ترس از رهایی باعث میشود خودش را خیلی پایین بداند. بنابراین سعی کنید از ویژگیهای مثبت او تعریف کنید تا عزتنفسش بالا رود.
تست مخصوص مهرطلبی

برای مهرطلبی، آزمون خاصی وجود ندارد که از نظر علم روانشناسی مورد تایید قرار گرفته باشد و علم آمار از آن پشتیبانی کند، اما در آزمونهای شخصیتشناسی مانند نئو، یکی از بخشها مربوط به توافق با دیگران است. عامل A در تست نئو میتواند ردپایی از عامل مهرطلبی را به روانشناس بدهد.
زیرمجموعه های این تست شامل:
- اعتماد: نخستین معیار در عامل موافق بودن، بحث اعتماد است. افرادی که به راحتی به دیگران و دنیا اعتماد میکنند، حس میکنند دیگران حسن نیت دارند و قرار نیست به آنها آسیبی بزنند. اما برعکس افرادی که نمره پایینی میگیرند، نسبت به اعمال و رفتار دیگران شک دارند و تصور میکنند که قرار است از طرف دیگران آسیبی به آنها وارد شود.
- رک گویی: این معیار به معنی سادگی، بیریا بودن و خالص بودن است. افراد با نمره بالا اهل تملق و چاپلوسی کردن نیستند و خود واقعیشان را بروز میدهند.
- نوع دوستی: یکی از ارزشهای مشترک بین همه انسانها نوعدوست بودن است. اگر شما در زندگی شخصیتان فرد نوعدوست و به فکر دیگران باشید، در این مقیاس نمره بالایی میگیرید. البته میدانید که فرد مهرطلب به شدت اهل ایثار است و در واقع ایثار میکند تا بتواند توجه دیگران را جلب کند.
- همراهی و تبعیت: این مقیاس به نوعی به معنای تقویت ارتباط بین فردی سالم است. افرادی که نمره بالایی بگیرند، معمولاً پرخاشگری خودشان را به طرز درستی کنترل میکنند، برای بخشیدن و فراموش کردن خطاهای دیگران فعالانه عمل میکنند و در نهایت افرادی مطیع هستند که سعی در آرام کردن اوضاع متشنج دارند. اما همین نمره بالا میتواند به ضرر طرف مقابل نیز باشد. در واقع فرد مهرطلب با وجود اینکه نظرات خودش را دارد، اما به دلیل ترس از طرد شدن اصلاً نظراتش را نمیگوید.
- تواضع: فرد مهرطلب در این مقیاس نمره بالایی میگیرد. خود را نادیده میگیرد و این مساله را برای اینکه نشان دهد اصلاً فرد از خودمتشکری نیست انجام میدهد.
- دلرحم بودن: مقیاسی برای اندازهگیری همدلی و همراهی شما با دیگران است. البته این نمره باید با دقت برای یک فرد مهرطلب اندازهگیری شود، چرا که اگر بالا باشد، میتواند نشانه مهربانی باشد نه مهرطلبی.
آزمون طرحواره درمانی نیز میتواند در یکی از مقیاسهایش، به روانشناس کمک کند تا متوجه شود شما تا چه میزانی، درگیر مهرطلبی هستید.
افرادی که طرحواره رهاشدگی، اطاعت، نقص و شرم و جلب توجه دارند، ویژگیهای فرد مهرطلب را دارا هستند.