مشاوره طلاق (میخوام جدا بشم)

یکی از معضلات اجتماعی که متاسفانه روز به روز در حال افزایش است طلاق است. طلاق به معنی جدایی زن و شوهر به صورت شناسنامهای است که پس از آن زن و شوهر نسبت به هم تعهد قانونی و مسئولیتی ندارند. اما در انواع مشاوره نوعی مشاوره وجود دارد که توصیه میشود زوجین پیش از طلاق گرفتن آن را تجربه کنند. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مشاوره طلاق آشنا کنیم که اگر خودتان یا اطرافیان تصمیم به جدایی دارید پیش از هرگونه اقدام جدی ابتدا از مشاوره طلاق استفاده کنید.
مشاوره طلاق به چه صورت انجام می شود؟
زمانی که زوجین به مشاور خانواده مراجعه میکنند مشاور از آنها میخواهد در ابتدا مشکلاتی که باعث شده آنها به جدایی فکر کنند و این تصمیم را داشته باشند را مطرح کنند. از آنجایی که طبق آمار دادگاههای خانواده، بیشترین میزان جدایی در سالهای ابتدایی زندگی مشترک است، اگر زوجین به علت کمبود مهارت و یا اختلاف با خانوادههای یکدیگر به مشکلاتی بر خورده باشند، مشاور به آنها توصیه میکند طی جلسات منظمی برای زوجدرمانی مراجعه کنند تا بتوانند مهارتهای لازم برای تداوم زندگی مشترکشان را کسب کنند. این نکته مهم را در ابتدای جلسه به آنها میگویند که به هیچ عنوان قرار نیست مشاور به جای آنها تصمیم بگیرد یا به اجبار زندگی کردن با یکدیگر را به آنها تحمیل کند. در جلسه مشاوره طلاق قرار است که اگر زوجین به این تصمیم جدی برای خاتمه دادن به ازدواجشان رسیدهاند، مشاور به آنها کمک کند تا با کمترین میزان آسیب از هم جدا شود، اما تا جای ممکن تلاش میشود که ابتدا دنبال راهحلهای مشترکی برای حل مسئله و مشکلات ارتباطیشان باشند.
اما مشاوره طلاق صرفا مشاوره پیش از طلاق نیست. گاهی زوجین پس از اینکه طلاق خود را ثبت کردند، به دلیل سوگواری پس از طلاق، مشکلات با فرزند، مشکلاتی که از نظر مالی و اقتصادی دیدند نیز، به مشاور مراجعه میکند. بنابراین مشاوره طلاق در دو بخش مشاوره پیش از طلاق و پس از طلاق انجام میشود.
در مشاوره طلاق به چه مسائلی اشاره می شود؟

در این قسمت به مسائلی که در مشاوره طلاق به آن اشاره میشود را معرفی میکنیم.
- 1. بررسی اختلافات زوجین و علت های زیربنایی آن
- 2. نیازهای حل شده در زوجین که باعث شده آنها به طلاق فکر کنند.
- 3. بررسی وضعیت فرزندان اگر زوجین، والد نیز هستند
- 4. نحوه تعامل پس از طلاق
در مشاوره طلاق مهم است که مشاور بداند چه کسی اولین بار حرف جدایی و طلاق را پیش کشیده است و چه اتفاقی پیش از آن افتاده که یکی از زوجین یا هر دو برای طلاق تصمیم گرفتند. متاسفانه گاهی زوجین بدون آنکه برای طلاق آمادگی داشته باشند، از لحاظ عاطفی و نیز جسمانی از یکدیگر جدا میشوند و این مسئله روند جدایی شناسنامه آنها را نیز تسریع میکند. گاهی یکی از زوجین با طلاق مخالف است و به همین دلیل در مشاوره همراهی بیشتری دارد، اما اگر هر دو نفر موافق با فرآیند طلاق باشند، اصولاً مشاور تلاش میکند زوجین را به صرف زمان بیشتری برای حل مسائل زندگی مشترک دعوت کند. تا زمانی که علت اساسی جدایی مشخص نباشد، مشاوره طلاق به خوبی پیش نخواهد رفت. طلاق علتهای گوناگونی دارد و هدف اساسی مشاوره طلاق این است براساس علتهای مراجعه به دادگاه برای طلاق، به زوجین کمک کند راهحلهای غیر از طلاق را نیز بررسی کنید.
نیازهای اساسی که در هر فردی وجود دارد اگر برطرف نشود، می تواند باعث احساس نارضایتی، افسردگی و حتی تصمیم برای طلاق شود؛ به همین دلیل مشاور از زوجین میخواهد تا در رابطه با درخواستها و نیازهایی که دارند صحبت کنند تا بداند کدام نیاز در آنها حل نشده است. اگر دلیل مراجعه برای طلاق عدم رفع نیازها باشد، مشاور تلاش میکند علاوه بر مشاوره زوج، مشاوره فردی را نیز انجام داد.
فرزندان پس از طلاق

یکی از مشکلات عمدهای که زوجین در هنگام طلاق مواجه میشوند وضعیت حضانت فرزند، رفتو آمد با همسر سابق که فرزند را در اختیار دارد، مسائل و مشکلات مشترک که برای فرزندشان پیش می آید و… است. در مشاوره طلاق مشاور باید تلاش کند تا طبق سن و سال فرزند به والدین آموزش دهد. در واقع نقش زن و شوهر بودن پس از طلاق از بین میرود، اما نقش والدین همچنان پابرجاست، پس یکی از مزایای دریافت مشاوره پیش از طلاق این است که والدین بدانند وضعیت فرزندان پس از طلاق چگونه خواهد بود. برای اینکه طلاق زوجین با کمترین میزان آسیب برای خودشان و فرزندانشان اتفاق بیفتد، به میزان زیادی باید تلاش شود تا درباره آینده فرزندان تصمیمگیری درستی انجام شود. هر دو والد موظف هستند حتی در صورت طلاق، حمایت خود را از فرزند اعلام کرده و مسئولیتهای او را بپذیرند و بار تربیتی مالی اجتماعی و… فرزند بر عهده یک والد نباشد. اگر فرزند در سنی باشد که بتواند خودش تصمیم بگیرد نزد کدام والد زندگی کند، در چنین حالتی والد دیگر نیز باید مسئولیتهای خودش را بپذیرد. گاهی زوجین زندگی اشتباه خودشان به دلیل وجود فرزندان ادامه میدهند که باید این نکته را به یاد داشته باشند، گاهی کیفیت پایین زندگی و ارتباطات خشونت آمیز بین والدین آسیب بیشتری نسبت به به فرزندان وارد میکند.
علاوه بر مسئله فرزندان، نحوه تعامل با همسر سابق در مشاوره پیش از طلاق بررسی خواهد شد. برای مثال اگر زوجین مراودات مالی و یا شرکتهای مالی یکدیگر نیز بودند باید تکلیف این ماجرا نیز مشخص باشد. یا اگر زوجین فامیل باشند نحوه رفتوآمد پس از طلاق بسیار اهمیت پیدا میکند.
سوال مهم در جلسه مشاوره طلاق

یکی از سوالات مهمی که مشاور در جلسات مشاوره طلاق، میپرسد این است که زوجین چه تلاشی تابهحال برای رفع مشکلات خود انجام دادند. هدف این پرسش این است که مشاور مطلع شود زوج مراجعه کننده آیا به طلاق به عنوان یک راهحل نهایی نگاه میکند یا پیش از مراجعه و مشاور راههای زیادی را رفتهاند اما به نتیجه نرسیدند. اگر مشاور با زوجی روبرو شود که طلاق را راه اول و آخر خود میدانند، برای آنها دوره آموزشی تدوین میکند تا راهحلهای دیگر را نیز امتحان کنند. برخی از زوجین از آسیبهای ناشی از طلاق اطلاع ندارند و آنقدر با خشم و لجبازی خود درگیر هستند که صرفا میخواهند جدا شوند. مشاور با بیان انواع آسیب های پس از طلاق سعی میکند تا ذهن زوجین را به سمت تصمیم منطقی هدایت کند.
ارجاع از دادگاه برای مشاوره طلاق
گاهی دلیل مراجعه به مشاوره طلاق ارجاع از سوی دادگاه خانواده است. در چنین حالتی زوجین تصمیم جدی خود را برای جدایی گرفتند و مشاور باید با سرعت بیشتری علت اختلاف آنها را متوجه شود. نکته جالب توجه این است که وقتی بسیاری از مراجعین ارجاع شده نزد مشاور برای طلاق میآیند به دنبال تایید گرفتن از مشاور برای دادگاه هستند تا سریعتر جریان طلاق خود را پیش ببرند، به همین دلیل کار مشاور برای این مراجعان کمی سخت تر است. شایان ذکر است که در حال حاضر مشاوره پیش از طلاق اجباری شده است و تمامی زوجینی که برای طلاق مراجعه میکنند باید ۳ الی ۵ جلسه مشاوره اجباری را داشته باشد.
آیا پس از انجام مشاوره طلاق این امکان ادامه زندگی مشترک نیز وجود دارد؟
یکی از نکتههای مثبت مشاوره طلاق این است در اغلب اوقات زوجین به یکدیگر برمیگردند و از طلاق منصرف میشود اما این روال به هیچ عنوان به صورت زور و اجبار نیست، بلکه مشاور تمام تلاش خودش را میکند تا غیر از فکر و طلاق راهحلهای دیگر را نیز انتخاب میکند در واقع طلاق را به عنوان آخرین راه نگاه کنند.
گاهی مراجعین نسبت به حقوق قانونی خود پس از طلاق و در حین طلاق آگاهی ندارد، بنابراین زمانی که تصمیمگیری برای طلاق محرز میشود و زوجین تصمیم میگیرند که جدا شوند، مراجعه به مشاور حقوقی نیز توصیه میشود.
ازدواج مجدد پس از مشاوره طلاق
گاهی زوجین در گیرودار جدایی از همسر خود ایشان با شخص دیگری نیز آشنا شده است و تصمیم دارد پس از طلاق با او ازدواج کنند. در این شرایط توصیه میشود تا زمانی که تکلیف زندگی مشترک با همسر روشن نشده است، اقدام جدی برای ازدواج مجدد انجام ندهد و حتماً در این تصمیم اگر فرزندی دارند او را نیز در نظر بگیرند. علاوه بر این مشاوره این نکته را نیز یادآوری میکند که پس از طلاق نیاز است تا ابتدا یک بازپروری فردی انجام شود و سپس وارد یک رابطه جدید شوند در واقع توصیه مشاوره به صبر بیشتر برای ازدواج مجدد است. همچنین توصیه اکید مشاور، دریافت مشاوره پیش از ازدواج برای ازدواج مجدد است.