نکات مهم در دوران آشنایی پیش از ازدواج

دوران طلایی آشنایی پیش از ازدواج، اگر به درستی و با رعایت نکات مهم مختص به این دوران، سپری شود؛ میتواند از انواع طلاق؛ یعنی طلاق عاطفی و طلاق شناسنامهای جلوگیری کند. این مقاله قصد دارد تا شما را با نکات مهمی که میتوانید در دوران آشنایی پیش از ازدواج رعایت کنید؛ آشنا کند.
درحال حاضر شیوههای آشنایی یک خانم و آقا برای ازدواج، بسیار متنوع و متعدد شده است. در گذشته اکثر افراد به یکدیگر معرفی میشدند و به صورت سنتی خانوادهها با هم آشنا میشدند. در مراسم خواستگاری، با توجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی خانوادهها، این دونفر باهم گفتگو میکردند و فاصله بین آشنایی تا ازدواج خیلی طولانی نبود. اما با توجه به تنوعی که در مسیر آشنا شدن دونفر با هم بوجود آمده است، مسیر ازدواج از حالت سنتی خارج شده است. حال باید توجه داشته باشیم که چه مسائلی در دوران پیش از ازدواج مهم است؟
هدفمندی در آشنایی
زمانی که دونفر باهم آشنا میشوند، دو نکته خطرناک میتواند پیشبینی کننده یک آشنایی نامطلوب باشد. مورد اول این است که هدفی در این آشنایی اساساً وجود نداشته باشد و بدون اینکه بدانند در چه مسیری پیش میروند؛ روی هم حساب باز کنند و برنامهریزیهای غیرمنطقی انجام دهند. مورد دوم افرادی هستند که با گذشت مدت بسیار کوتاهی از آشناییشان، قصد خود را ازدواج تلقی میکنند و در واقع بسیار هیجانی تصمیم میگیرند. رعایت هردوی این نکات در دوران آشنایی پیش از ازدواج مهم است، پس تلاش کنید در رابطهای حضور داشته باشید که هدفمند باشد و بتوانید با شناخت لازم به سمت ازدواجی درست و منقطی حرکت کنید.
به تنهایی تصمیم نگیرید
برخلاف نظر افرادی که تصور میکنند ازدواج صرفاً یک تصمیم دونفره است، باید این نکته را بدانید که افرادی که ازدواج خوب و باکیفیتی داشتند، خانوادهها را نیز درنظر گرفتند. یکی از بیشترین تعداد مراجعه کننده به مراکز مشاوره پیش از ازدواج، افرادی هستند که خانوادهشان با ازدواج و انتخاب آنها مخالفت کردهاند. زوجینی که به تاثیر این مخالفتها آگاه نیستند، متاسفانه یا همیشه با خانواده همسرشان در حال جنگ و گریز هستند و یا در نهایت به طلاق فکر میکنند. بهترین اقدام در چنین مواقعی کمک گرفتن از مشاور پیش از ازدواج است. مشاور کمک میکند تا علت اصلی مخالفت خانواده مشخص شود. اگر مخالفت، منطقی نباشد، طی جلسهای با خانواده استدلالهای غیرمنطقی را بررسی کرده و به آنها کمک میکند تا بتوانند با نظر زوج موافقت کنند و به انتخاب آنها احترام بگذارند. اما اگر این مخالفتها منطقی باشد و زوج با هیجانی کاذب قصد ازدواج دارد؛ با خانواده همراه شده تا زوجین را از این قصد منصرف سازند؛ این نکته مهم را بخاطر داشته باشید که مشاور پیش از ازدواج، به جای هیچ زوجی تصمیم نمیگیرد و مسئولیت هر تصمیمی بر عهده خود مراجعین است.
ابتدا خود را بشناسید

یکی دیگر از مهمترین نکات در دوره آشنایی پیش از ازدواج، شناخت و خودآگاهی خود افراد است. زمانی که شما درباره خصوصیات، ویژگیهای اخلاقی، نقاط ضعف و قوت خودتان هیچ اطلاعاتی نداشته باشید، آمادگی یک تغییر بزرگ به اسم ازدواج را نخواهید داشت. شما با ورود به دنیای متاهلی، تغییرات بسیار زیادی را تجربه خواهید کرد. برای مثال، اگر شما ندانید که چه مسائلی هیجانات شما را مانند؛ خشم، اضطراب، غم و.. را برمیانگیزاند، مسلماً عدم این خودآگاهی، باعث میشود از احساسات و هیجانات طرف مقابل نیز ناآگاه باشید. خودآگاهی مقدمهای برای دیگرآگاهی است. وقتی متوجه میشوید چه مسائلی شما را درگیر میکند، به این درک میرسید که قطعاً طرف مقابل شما نیز با روبرو شدن با برخی از مسائل، حال بدی پیدا میکند و با او همدلتر میشوید. پس پیش از ازدواج، حتماً مهارت خودآگاهی خود را تقویت کنید.
خطرات واضح را نادیده نگیرید
مسلماً در دوره آشناییتان، متوجه میشوید که طرف مقابل چه رفتار و خصوصیات منحصر به فردی دارد. اگر در این رفتارها، نشانههایی مانند: عدم داشتن استقلال فردی و شخصیتی، افسرده بودن همیشگی، بیاعتمادی، کنارهگیری از جمع، وسواس در فکر و عمل، خشمگین بودن بیدلیل، دوری کردن از صمیمیت، عدم همدلی و علائمی مانند این را دیدید، حتماً برای انتخاب خود برای ازدواج، تجدیدنظری داشته باشید. علائم دیگری مانند اختلاف و قهر طولانی با اطرافیان، بخصوص خانواده درجه یک؛ بیتوجهیهای مکرر، عدم رعایت ادب و نزاکت در اجتماع نیز میتواند نگرانکننده باشد.
درخواست تغییرات چشمگیر شخصیتی نداشته باشید
یکی از نکات مهم دردوران پیش از ازدواج، رعایت این مساله است که زوجین به امید تغییر دادن ویژگیهای اساسی شخصیتی یکدیگر وارد زندگی مشترک نشوند. اگر دائماً شما یا طرف مقابل در حال ایرادگیری از رفتار یکدیگر هستید و این انتظار را دارید که او بخاطر شما تغییر کند؛ راه اشتباهی را انتخاب کردید.
اعتماد به نفس شما پایین نمیآید
در یک رابطه سالم پیش از ازدواج، دونفر به رشد عزت نفس و اعتماد به نفس یکدیگر کمک میکنند و از هر اقدامی که باعث شود این ویژگیها کاهش پیدا کند، جلوگیری میکنند.
از علائق و ارزشهای مفید خود دست نکشید
تغییراتی که در دوره پیش از ازدواج پیش میآید، اگر به رشد فردی شما کمک کند و از شما شخص کارآمدتری بسازد، بسیار مطلوب است؛ اما اگر باعث شود که شما از علائق و ارزشهای مفید خودتان دست بکشید، متاسفانه نتیجهای جز یک ازدواج ناموفق نخواهد داشت.
صرفاً برای رفع نیاز جنسی در رابطه نباشید
توصیه شده است تا در دوران آشنایی با توجه به عرف و شرع جامعه، برخی از نیازها به تعویق انداخته شود. حال اگر دونفر در دوران آشنایی خود، صرفاً به دلیل رفع نیاز جنسی خودشان، ارتباط را ادامه بدهند و رابطه بدون تعهد و صمیمیت پیش برود، حتی اگر این رابطه به ازدواج برسد، نتایج خوبی به دنبال نخواهد داشت.
ازدواج معجزه نیست

این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که اگر ویژگیای در طرف مقابل شما وجود دارد و آن را نمیپسندید، قرار نیست که ازدواج یک معجزه باشد تا آن ویژگی تغییر کند! بنابراین تلاش کنید تا یا آن ویژگی را بپذیرید و یا اعلام کنید که این ویژگی برای شما نامطلوب است. حال انتخاب با طرف مقابل شماست که بخواهد این ویژگی را تغییر دهد یا خیر.
مدت زمان آشنایی را مدیریت کنید
توصیه میشود که مدت زمان آشنایی تا ازدواج متعادل باشد. هرچقدر هم یک رابطه طول بکشد، تا زمانی که زوج زیر یک سقف نرفته باشند، بسیاری از ویژگیها پنهان میماند. اگر هم این زمان بسیار کوتاه باشد، طبق گفته خود زوجین با دیدن ویژگیهای خاصی در همسران، شوکه شدهاند؛ چون در دوره کوتاه آشنایی اصلاً این ویژگی را ندیده بودند.
سوالات غیرمستقیم بپرسید
معمولاً افراد در برابر سوالات مستقیم، جوابهای کلیشهای میدهند؛ اما توصیه میشود علاوه بر این سوالات مستقیم، از سوالات غیرمستقیم هم استفاده شود. این سوالات میتوانند اینگونه مطرح شوند: “آخرین باری که عصبانی شدی، چه اتفاقی افتاد؟” اما در حالت مستقیم اینگونه است:”ایا تو عصبانی میشی؟” وقتی عصبانی میشی، چیکار می کنی؟” مطمئناً طرف مقابل برای اینکه خودش را خوب نشان دهد، از رفتار تلخی که هنگام عصبانیت داشته است، صحبت نمیکند.
در موقعیتهای مختلفی باهم حضور داشته باشید
حضور در موقعیتهای مختلف اجتماعی میتوانند شناخت بیشتری از طرف مقابل به شما بدهد. اینکه در رستوران با پیشخدمت چگونه رفتار میکند؟ در هنگام رانندگی چگونه است؟ رفتارش با کودکان چگونه است؟ با تلفن و به صورت حضوری با خانوادهاش چطور صحبت میکند؟ شما را به جمع دوستان و اقوامش چگونه معرفی میکند؟
هشدار درباره علائم مربوط به بیکاری و اعتیاد
دو مساله مهمی که باعث طلاق میشود؛ مساله بیکاری و اعتیاد است. بنابراین اگر با فردی روبرو هستید که هردو یا یکی از این مسائل را دارد و همچنان اصرار برای ازدواج با او دارید، بدانید که مسیر نادرستی را انتخاب کردید.
تناسب در نگرش نسبت
تناسب در نگرش نسبت به مسائلی مانند: توزیع پول در خانواده، نقش زن و مرد، تعداد فرزند و نوع فرزندپروری، شغل همسر، ارتباط با خانواده و… از مهمترین نکاتی است که در دوره آشنایی پیش از ازدواج باید آن را درنظر بگیرید. در این مسیر مشاور پیش از ازدواج بسیار کمک دهنده است.
برنامهریزی
برای آینده مشترک برنامهریزی منطقی داشته باشید: مرزی بین استقلال و مشترک بودن باید وجود داشته باشد تا زوجین بتوانند “ما بودن” را تجربه کنند. بنابراین در دوره آشنایی پیش از ازدواج، باید این تغییر را بپذیرید که استقلال صرف و مشترک بودن در همه چیز، به یک اندازه میتواند آسیبزا باشد.
ارتباط با دوستان متاهل
برای اینکه بتوانید به الگوهای زندگی مشترک دیگران نیز نگاهی داشته باشید، تلاش کنید تا در دوره آشناییتان، با دوستان متاهل بیشتر رفت و آمد داشته باشید. از آنها چالشهای زندگیشان را بپرسید، سختیها را ارزیابی کنید و سعی کنید با طرف مقابل درباره این مسائل گفتگو داشته باشید.
مهارتهای ارتباطیتان را افزایش دهید
شاید یکی از مهمترین نکاتی که در دوره آشنایی پیش از ازدواج باید آن را در نظر داشته باشید، افزایش مهارتهای ارتباطی است. این مهارتها شامل: مهارت ارتباط موثر، مهارت گفتگو و مذاکره، مهارت کلامی و غیرکلامی در گفتگو است. از مهمترین چالشهایی که متاهلان دارند، این است که نمیتوانند به درستی باهم صحبت کنند؛ البته میزان صمیمیت آنها نیز با یکدیگر بسیار مهم است.
تاهل و تعهد را بپذیرید
افرادی که تنوع طلب هستند و نمیتوانند خود را مقید به آشنایی با یک نفر بدانند، افراد مناسبی برای ازدواج نیستند. آنها بیاعتمادی طرف مقابل را تشدید میکنند و این چالش باعث میشود که همیشه طرف مقابل گوش به زنگ اتفاق تلخی مانند خیانت باشد. بنابراین اگر به قصد ازدواج وارد دوره آشنایی شدهاید، تنوع طلبی را کنار بگذارید و تاهل و تعهد را به طرف مقابل خود بپذیرید.
به مشاور پیش از ازدواج مراجعه کنید
آمارهای علمی زیادی در پژوهشها نشان دادند که افرادی که پیش از ازدواج به مشاور مراجعه کردند و توصیهها را انجام دادند، ازدواج مطلوبتری را داشتهاند. بنابراین برای شناخت بیشتر و همچنین خطرات احتمالی در ازدواجتان، به مشاور مراجعه کنید.