پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا ( تست MMPI)

پرسشنامه شخصیت مینه سوتا یا همان تست معروف MMPI از جمله تستهای بسیار پرکاربرد در مراکز مشاوره و مراکز روانپزشکی و بیمارستانی است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با این تست و کاربرد آن آشنا کنیم تا بدانید به چه دلیل روانشناس شما قصد دارد این تست را از شما بگیرد.
تاریخچه پرسشنامهMMPI
اولین بار در سال 1939 این تست توسط هته وی و مک کینلی تدوین شد. هدف این تست سنجش اختلالات شخصیت نبود، بلکه برای افراد سالم تدوین شد. اما برای اینکه این روانشناسان بتوانند ملاکهای درستی را برای سنجش افراد سالم در اختیار داشته باشند، طی پژوهشهای متعددی، از افراد غیرسالم سوالاتی را پرسیدند و پاسخ آنها را ملاکی برای ناسالم بودن در نظر گرفتند. در واقع این تست، یک ملاک تجربی در اختیار داشت و سنجش سوالات آن با صحبت با افراد بیمار بدست آمد. چهارچوب اصلی این آزمون در سال 1943، از 504 جمله مثبت تشکیل شده بود که به صورت صحیح یا غلط باید به آنها پاسخ داده میشد. بعدها با اضافه کردن مقیاسهای بیشتر تعداد مادهها و سوالات این آزمون به 566 ماده افزایش پیدا کرد. این آزمون طی سالهای اخیر، تغییراتی داشته است و نسخههای مختلفی از آن موجود است. آنچه که امروزه در بیمارستانها، مراکز درمانی و مراکز مشاوره به کار برده میشود، نسخه فرم بلند است که شامل 567 ماده میباشد، بنابراین برای پاسخ به این آزمون، شما باید زمان بیشتری در اختیار داشته باشید.
موارد استفاده از تستMMPI
پرکاربردترین جایی که از این تست استفاده میشود، در استخدام و مصاحبه شغلی است. و دردرجه بعد برای مشاوره پیش از ازدواج کاربرد دارد. اما باید دقت داشته باشیم که هیچ مشاور آگاهی، از تمامی مراجعین پیش از ازدواجش این تست را نمیگیرد و شرایط و وضعیت مراجعین را درنظر خواهد گرفت.
تست MMPI چه مقیاسهایی را میسنجد؟
تست MMPI، 3 مقیاس دارد. مقیاسهای روایی اولیه، مقیاسهای روایی جدید و مقیاسهای بالینی. هرکدام از این مقیاسها زیرمجموعههایی دارند که آنها را معرفی میکنیم.
مقیاسهای روایی اولیه
- مقیاس” ؟” : این مقیاس جزو مقیاسهای اصلی نیست و نشاندهنده تعداد سوالاتی است که مخاطب به آنها پاسخ نداده است. اگر 30 سوال بدون پاسخ باشد، نتیجه تست نامعتبر است و مشاور شما این تست را تفسیر نخواهد کرد.
- مقیاس L: این مقیاس به نوعی دروغهای مخاطب را میسنجد. اشاره کردیم که برای استخدام و یا ازدواج از این تست استفاده میشود. معمولاً بیشتر مخاطبین سعی دارند که مسائلی را مخفی کنند. اما با مقیاس K این امکان از آنها گرفته میشود! در واقع زمانی که فرد به صورت کاملاً ناشیانهای در جواب به مادهها دروغ یا پنهانکاری کند، مقیاس k آن را اندازه میگیرد.
- مقیاس F: زمانی که مراجع بخواهد خودش یا مشکلش را بدتر از آنچه که هست نشان دهد، مقیاسF این مساله را نشان میدهد. در واقع او میخواهد تصویر نامطلوبی از خودش در نتیجه تست نشان دهد.
- مقیاس K: این مقیاس برعکس مقیاس F است. وقتی مراجع تلاش میکند تا خودش را بهتر از آنچه که هست نشان دهد. در واقع به صورت کاملاً ماهرانهای سعی دارند مسائل درونی خودشان را مخفی کنند.
دومین دسته از مقیاسها، مقیاسهای تکمیلی و روایی جدید هستند مانند:
مقیاس VRIN که ناهمسانی پراکندگی پاسخ را میسنجد.
مقیاسTRIN که ناهمسانی پاسخهای درست را میسنجد.
F Back هم مقیاس دیگری است که در مقیاسهای تکمیلیتر و نسخه جدیدتر این تست آورده شده است.
سومین دسته از مقیاسها که برای روانشناس اهمیت دارد، مقیاسهای بالینی است که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد:
این مقیاسها به ده مورد تقسیم میشود:
- خودبیمارانگاری Hs : در این حالت فرد به شدت درباره علائم و مبتلا شدن به بیماری وحشت دارد. در واقع این افراد هم نگرانی خودشان را از بیماری بیان میکنند و همچنین ممکن است افرادی ناپخته، بدبین، ترشرو، نالان و پرخاشگر باشند. گلایههای آنها اغلب از دردهای جسمانی است که هدف این شکوهها کنترل و تحت تاثیر قرار دادن آنهاست.
- افسردگی D: شاخص دوم که افسردگی است، برای سنجش میزان مشکلاتی است که فرد درباره احساسات و عواطفش دارد. در این فرد شکایتهای مختلفی مثل لذت نبردن از زندگی، تمایل به خودکشی، تحریکپذیری و دردهای بدنی، گرفتاریهای شغلی و تحصیلی و… وجود دارد.
- هیستریHy: افرادی که نمره هیستری آنها بالاست به نوعی شخصیتهای نمایشی دارند. آنها خواهان محبت و حمایت اجتماعی هستند. به راحتی با دیگران ارتباط میگیرند و اغلب افراد ناپخته و خودمحوری هستند.
- انحراف روانی-اجتماعیPd: سنجش کلی سازگاری اجتماعی فرد در این مقیاس سنجیده میشود. در واقع افرادی که مشکلات زیادی در سازگاری با افراد خانواده، اجتماع، محل کار و .. دارند، در این مقیاس نمره بالایی میگیرند.
- مردانگی-زنانگیMF: هدف اولیه این مقیاس کشف مردانی بود که گرایشهای همجنسگرایانه دارند و از نظر هویت سردرگم هستند. اما این مقیاس خیلی در تشخیص این موضوع موفق عمل نکرده است. مردانی که هوش و تحصیلات بالایی دارند در این مقیاس نمره بالایی میگیرند و زنانی که تحصیلات بالایی دارند نمره پایینی میگیرند. پس مشاور باید در تفسیر این مقیاس به عامل تحصیلات دقت کند.
- پارانویاPa: پارانویا به معنی شک و احساس سوءظن و بدبینی به شکل افراطی است. افرادی که نمره بسیار پایینی میگیرند، ممکن است واقعاً دچار پارانویا باشند اما آن را مخفی کردهاند. اگر افراد نمره بالایی در این شاخص بگیرند، باید حتماً مورد بررسی بیشتر بالینی قرار بگیرند.
- ضعف روانیPt: منظور از ضعف روانی، ابتلای فرد به اضطراب، انواع وسواس، ترسهای غیرمنطقی و تردیدهای افراطی است. پس این مقیاس، یک مقیاس بالینی است و نمره بالای در آن نیاز به بررسی بیشتری دارد.
- اسکیزوفرنیSc: این مقیاس برای شناسایی مراجعینی طراحی شده که افکار اسکیزوفرن را تجربه میکنند. برای مثال کسانی که احساس بیگانگی اجتماعی، بیاحساسی، روابط ضعیف خانوادگی، فرآیندهای فکری غیرمعمول دارند در این مقیاس نمره بالایی میگیرند. اما به این مساله توجه داشته باشید که با نمره بالا در این مقیاس قرار نیست که به کسی برچسب زد.
- شیدایی( هیپومانی)Ma: این مقیاس برای افرادی است که بسیار شاد بنظر میرسند. عاشق هیجانهایی مانند رانندگی پرخطر هستند و توانایی ذخیره مالی و پسانداز ندارند، در واقع ولخرجی افراطی دارند. اما گاهی نمره بالا در این مقیاس صرفاً نشانه هیپومانی نیست بلکه وسیلهای برای تحریف و دفع افسردگی است. بنابراین این مساله نیز باید بیشتر مورد بررسی قرار بگیرد.
- درونگرایی اجتماعیSi: نمره بالا در این مقیاس نشانه خجالتی بودن، کمبود مهارتهای ارتباطی و دوری کردن از موقعیتهای اجتماعی است
دلیل استفاده از تستMMPI چیست؟
زمانی که شما برای مصاحبه شغلی وارد سازمانی شوید و یا به مشاور پیش از ازدواج مراجعه کنید، چند تست مدنظر مشاور قرار دارد تا بتواند از شما شناخت بیشتری بدست آورد. اما همیشه در مشاورههای پیش از ازدواج از این تست استفاده نمیشود. مشاور همیشه فرض بر سالم بودن مراجع از نظر روانی دارد، بنابراین زمانی که بخواهد به این اطمینان برسد که شما و یا طرف مقابلتان مشکلی از نظر روان ندارید، این تست را پیشنهاد میکند. تستها ابزاری برای تکمیل مصاحبه هستند و نباید به تنهایی معیاری برای تشخیص باشند.
شیوه انجام و تفسیر تست MMPI
در حال حاضر در مراکز مشاوره، نرمافرازهایی وجود دارد که شما پس از مراجعه به مرکز، پشت سیستم مینشینید و تست را انجام میدهید. این نرمافزار یک صفحه به اسم نیمرخ شخصیتی به مشاور میدهد. سپس مشاور شما نتیجه تست را بررسی میکند.تفسیر تست باید با توجه به مشاورهای باشد که پیش از تست، انجام شده بود. در واقع مشاوره و تست در کنارهم قرار میگیرد تا به شناخت شما کمک کند.
ضعفها و محدودیتهای تست MMPI
- این آزمون برای اشخاص بالای 16 سال و با داشتن حداقل سواد کلاس نهم مناسب است.
- فرم بلند این آزمون، تعداد زیادی سوال دارد که برای برخی از مراجعین جواب دادن به این سوالات، سخت و خستهکننده است.
- اگر مراجع بیشتر از 90 دقیقه برای این تست زمان بخواهد، میتواند نشانه بهره هوشی پایین و یا وسواس باشد، بنابراین باید پیش از انجام تست، زمان را درنظر بگیریم.
- گاهی برخی از مراجعین نسبت به این تست گارد دارند، چون تصور میکنند این تست برای افرادی است که مشکلات بالینی و یا اختلال روانی دارند. این گارد باعث میشود مقاومت آنها در انجام تست بالا رود.
سوالات رایج
این تست رو میشه خودمون انجام بدیم و نریم پیش روانشناس؟
برای انجام یک تست، صرفاً پاسخ دادن به سوالات کافی نیست، بلکه باید این تستها تفسیر دقیق شوند. در واقع اگر قرار است تستی تفسیر نشود، بهتر است اصلاً انجام نشود. تفسیر تست یک کار تخصصی است و روانشناسانی که در زمینه روانسنجی آموزش لازم را دیدند میتوانند در انجام این تفسیرها همراه شما باشند.
من شنیدم این تست رو فقط از کسایی میگیرن که مشکل دارند، درسته؟
خیر. لزوماً این تست برای افراد بیمار یا مشکل دار نیست، بلکه تست ابزاری برای تشخیص دقیقتر روانشناس و شناخت بیشتر شما از ویژگیهای شخصیتیتان است.
اگر تستمون مشکل داشته باشه، بازم میشه تست داد؟
بله اگر تست شما به هر دلیلی نامعتبر شود، برای مثال بیش از 30 سوال را بدون جواب بگذارید، باید تست شما مجدد گرفته شود.
غیر از این تست، تست دیگهای هم برای شخصیت هست؟
بله تستهای شخصیت انواع مختلفی دارد. یکی از آنها MMPI است و تستهای دیگری مانند نئو،MCMI، کَتِل نیز وجود دارند که ابعاد مختلف شخصیت را میسنجند.