چگونه ازدواج موفقی داشته باشم؟

ممکن است با افرادی روبرو شده باشید که نتوانستهاند در امر ازدواج موفق باشند. این عدم موفقیت میتواند دلایل زیادی داشته باشد. شاید یکی از سوالاتی که در ذهن بسیاری از شما وجود داشته باشد، این است که چگونه میتوانید ازدواج خوب و موفقی داشته باشید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با مولفه های یک ازدواج سالم آشنا کنیم.
ازدواج موفق چه مولفههایی دارد؟
مولفه های ازدواج سالم دو بخش کلی تقسیم میکنیم:
- ویژگیهای فردی
- ویژگیهای مربوط به رابطه
ویژگیهای فردی
برای اینکه بتوانید ازدواج موفقی داشته باشید باید از نظر شخصیتی و ویژگیهای فردی به سطحی از آگاهی و بلوغ رسیده باشید. در ادامه تعدادی از این ویژگیهای فردی را به شما معرفی خواهیم کرد.
استقلال داشتن
یکی از مهمترین ویژگیهای فردی که برای ازدواج موفق نیاز است، استقلال داشتن در سطح معتدل است. دلیل این که بسیار اهمیت دارد، این است تا زمانی که یک فرد هویت مستقلی برای خودش نداشته باشد، بهتر است وارد فرایند ازدواج نشود.
خودآگاه بودن
یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای فردی، خود آگاه بودن است. خودآگاهی به معنای اطلاع داشتن از نقاط ضعف و قوت، ویژگیها، تواناییها، انتظارات و خواستههای فرد است.
رشد و بلوغ عاطفی
فردی که برای ازدواج آمادگی لازم را داشته باشد، میداند عواطف انسانی تا چه اندازه برای زندگی مشترک نیازی ضروری است. بنابراین رشد عاطفی به این معناست که فرد بتواند احساسات و عواطف خودش و طرف مقابل را درک کرده و نسبت به او مهربان باشد. فردی که از نظر عاطفی رشد کرده باشد، تلاش میکند تا بدون قضاوتهای ذهنی نیازهای عاطفی خودش و همسرش را درک کند.
رشد نگرشها
برای داشتن یک ازدواج موفق، افراد باید در زمینههای مختلف تلاش کنند تا نگرشهای خود را پرورش دهند و از آن آگاه باشند. برای مثال خانم و آقا باید بدانند که درباره مسائل مختلف زندگی مشترک مانند نحوه تقسیم پول، نگرش راجع به جنس مخالف، کار کردن همسر، شغل، اولویت های زندگی، تحصیلات، زیبایی، تربیت فرزند، محل سکونت، مسائل دینی و اعتقادی نحوه رفت و آمد با دیگران و… چه نگرشی دارند. نگرشهای متفاوت در رابطه با مسائل مختلف از ازدواج یکی از علتهای اساسی ازدواج ناموفق است.
مهارتهای زندگی

از مهمترین ویژگیهای فردی برای داشتن یک ازدواج موفق، داشتن مهارتهای زندگی و تمرین آنهاست. این مهارتها اگر به صورت فردی تمرین شوند، در ارتباط عاطفی با همسر نیز بسیار اثرگذار هستند. از جمله مهمترین مهارتها، مهارت ارتباط موثر، کنترل خشم، حل مسئله و تصمیم گیری است.
رشد و انحصار جنسی
فردی که پیش از ازدواج از خودش جسمش مراقبت کرده باشد، این نکته را میداند که بهتر است نیاز جنسی خودش را صرفاً با همسرش رفع کند؛ بنابراین مسئله رشد و انحصار جنسی هم در ویژگیهای فردی و هم در ویژگیهای ارتباطی نکته بسیار مهمی است.
قدرت مدیریت مالی
یک فرد پیش از ازدواج باید بتواند با منابع مالی که در اختیار دارد تصمیمات درستی برای رفع نیازهای زندگی بگیرد. در واقع قدرت مدیریت مالی در آینده باعث میشود زندگی مشترک زوجین رشد زیادی داشته باشد.
ویژگیهای مربوط به رابطه
علاوه بر ویژگیهای فردی، یک سری از ویژگی ها باید در رابطه دو نفر وجود داشته باشد که این ویژگی ها در واقع تضمین کننده داشتن یک ازدواج موفق است. در ادامه تعدادی از این ویژگیها را به شما معرفی خواهیم کرد.
رشد شناختی و فکری
در این معیار پنج مسئله مهم وجود دارد که اگر در یک فرد این مسئله رشد کرده باشند، رشد شناختی و فکری اتفاق افتاده است.
استقلال فکری است
همانطور که در ویژگیهای فردی از استقلال صحبت کردیم در ویژگیهای مربوط به رابطه نیز استقلال فکری یکی از مهمترین معیارهای داشتن یک ازدواج سالم است. استقلال در اینجا به معنی توانایی تشخیص و درک وظایف و مسئولیتها در هر لحظه از زندگی است. افراد میدانند که برای رسیدن به استقلال فکری نیاز به مشورت با دیگران دارند و مرز بین استقلال و خودخواهی را کاملاً درک میکنند. یکی از اختلافات اساسی بین زوجین متوجه نبودن مرز بین دخالت و استقلال است.
واقعیت سنجی در ازدواج است
برای مثال وقتی از زوجی که برای ازدواج اقدام کردند و خانواده آنها مخالف هستند، بپرسیم که آیا میدانید این مخالفت تا چه اندازه میتواند زندگی شما را بر هم بزنند؟ اگر آنها منکر این مسئله باشند، یعنی واقعیت سنجی آنها مختل است.
آگاهیهای مربوط به ازدواج است
زوجین برای داشتن یک ازدواج موفق باید اطلاعات و آگاهی کافی در رابطه با آداب و رسوم و فرهنگ خودشان و طرف مقابل داشته باشند.
درک دنیای ذهنی طرف مقابل است
برای مثال وقتی از زوجین پرسیده می شود چه اقدامی طرف مقابلات را خوشحال ناراحت یا عصبانی میکند باید بتواند به درستی این مسائل را تشخیص دهد. اگر این اتفاق نیفتد یعنی این دو زوج همدیگر را نمیشناسند.
پنجم قدرت انطباق پذیری فرهنگی است

اگر زوجین از فرهنگ طرف مقابل، نوع لهجه، نحوه صحبت همسر با خانواده رضایت نداشته باشند و به آن افتخار نکنند در این مسئله به مشکل بر میخورند. این پنج معیار برای رشد شناختی و فکری زوجین بسیار اهمیت دارد و این معیارها در مشاوره پیش از ازدواج به صورت کامل بررسی میشود.
قدرت حل تعارض
وجود اختلاف و تعارض در زندگی زناشویی بسیار طبیعی است. در تمامی ارتباط های زوجین این تعارضات مشهود است اما نکته مهم نحوه حل این تعارض ها است برای داشتن یک ازدواج موفق هر دو نفر باید از اهل حل تعارض و حل مسئله باشد. در واقع قدرت حل تعارض یک مهارت بسیار مهم برای موفقیت در زندگی مشترک است.
ایجاد اعتماد پایدار
محور امنیت و اعتماد در زندگی مشترک از جمله فاکتورهای مهم یک ازدواج سالم است. برای اینکه بتوانید شخص مورد اعتمادی را برای ازدواج انتخاب کنید، در ابتدا باید خودتان فرد امنی باشید. اگر در رابطه عاطفی و زندگی مشترک این فاکتور وجود نداشته باشد گویا زوجین خانه خود را روی آب ساختند و هر لحظه ترس ریختن این خانه وجود دارد.
مدیریت عواطف منفی در خود و دیگری
همه ما احساسات منفی را تجربه می کنیم. علاوه بر این همسر ما نیز به عنوان یک انسان غم نا امیدی و نگرانی را تجربه خواهد کرد. یکی از شکایتهای رایج در بین زوجین این است که همسرم احساساتم را درک نمیکند. برخی از زوجین متاسفانه طاقت عواطف منفی در همسرشان ندارند. تشخیص و مدیریت این عواطف منفی در خودتان و همسرتان یکی از معیارهای داشتن یک ازدواج سالم است این معیار نیاز به پختگی فراوانی دارد و فرد باید مهارت خودآگاهی بالایی داشته باشد که بتواند غم، نگرانی و ناامیدی را در خودش و همسرش تشخیص دهد تا بتواند اقدامات لازم برای برطرف کردن این عواطف منفی را داشته باشد.
ایجاد صمیمیت پایدار
بر خلاف تصور عده ای که فکر میکنند صمیمیت خود به خود به وجود می آید، باید به این نکته توجه داشته باشیم که در یک ازدواج سالم هر دو زوج تلاش میکنند تا این صمیمیت را به وجود بیاورند. مسئله صمیمیت تعاریف متفاوتی برای افراد دارد برای برخی از افراد صمیمیت داشتن به معنی احترام گذاشتن به عقاید یکدیگر است و برای برخی دیگر این صمیمیت به معنی گفتن تمامی احساسات به همسر است. بنابراین زوجین باید تلاش کنند تا این صمیمیت را برای هم تعریف کرده و آن را انجام دهند. طبق پژوهش های متعددی که انجام شده است، صمیمیت ابعاد گستردهای دارد و در طی زندگی مشترک به مرور زمان توسط زوجین به وجود میآید. معمولا از صمیمیت مالی، آخرین صمیمیتی است که به وجود میآید.
مراقبتپذیری
یک زوج بالغ برای داشتن یک ازدواج موفق باید اجازه مراقبتپذیری را به همسر خود بدهند. مراقبت پذیری دو نوع است: مراقبت مشفقانه که همراه با مهربانی، عطوفت و همراهی است. مراقبت انتظامی که همراه با کنترل است. در واقع زوجین باید تلاش کنند مراقبت مشفقانه را افزایش دهند و اجازه دهند تا همسرشان به صورت همیشگی این مراقبت را از آنها داشته باشد، همچنین خودشان نیز در هنگام گرفتاری و بیماری همراه همسرشان باشند.
ظرفیت قدردانی کردن
در یک ازدواج سالم زوجین برای خدماتی که به یکدیگر انجام میدهند از یکدیگر تشکر میکنند. فرقی نمیکند که این خدمات بزرگ یا کوچک باشد مهم این است که آنها ظرفیت تشکر کردن و تشکر دیدن را داشته باشند.
صادق بودن
صداقت در زندگی مشترک به قدر اهمیت دارد که گاهی وجود دروغ های متوالی افراد را برای طلاق به دادگاه ها میکشاند. بنابراین برای یک ازدواج سالم و موفق تمامی تلاش زوجین باید بر مبنای صداقت باشد.
درک متاهل شدن
متاسفانه برخی از زوجین پس از ازدواج هنوز خودشان را با شرایط زندگی جدید تطبیق ندادهاند. این مسئله به معنی محدودیت نیست که چون دیگر مجرد نیستید، پس بسیاری از اقدامات آن نمیتوانید انجام دهید، بلکه وقتی فردی ازدواج میکند باید به این نکته توجه داشته باشند که در زندگیاش یک همراه دارد و تصمیمات فردی و رفت وآمدهایش میتواند روی این همراه اثرگذار باشد. بنابراین درک متاهل شدن باید در ازدواج اتفاق بیفتد.
مراجعه به مشاور
یکی دیگر از شکایت های اساسی روجین که زندگی را برایشان تلخ کرده است این است که همسرشان برای آمدن نزد مشاور و درخواست راهنمایی امتناع میکند. در صورتی که ما میدانیم زمانی که به مسئله برمی خوریم و خودمان قدرت حل آن را نداریم باید از تخصص و نظر استفاده کنیم. زوجینی که به صورت مرتب مشغول آموزش دیدن هستند، در حل کردن مسائل خودشان بهتر عمل میکنند و رابطه صمیمانهتری نیز دارند.
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با ویژگی های فردی و ویژگی های مربوط به رابطه که برای داشتن یک ازدواج موفق و سالم توصیه میشود آشنا کنیم. یکی از راههای سنجش خودتان که تا چه میزان این ویژگیها را دارید، مراجعه به مشاور پیش از ازدواج است.